Noen smarte tips til å finne billig forbrukslån og finansiering

Trenger du å finansiere et litt større prosjekt? Slik som oppussing eller en lengre ferietur ut av landet? Da ønsker vi å bidra. Vi vil gi deg noen tips om hvor du kan begynne å lete etter penger hen.

Under har vi satt opp en liste. Vi har rangert den. Den billigste finansieringsformen øverst. Den dyreste i bunnen.

I tillegg viser vi deg hva du kan gjøre for at den dyreste finansieringsformen skal bli langt billigere.

I denne artikkelen holder vi oss unna finansiering av pantbare objekter, slik som biler og hus. Rentene på boliglån og billån er fortsatt så gode at det skal en god del til for at du finner bedre alternativer enn rene pantelån.

Finansiering er det samme som å ta opp lån

I vårt tilfelle er finansiering en litt finere måte å si at man skal låne penger på. For det er dette det handler om. De færreste av oss vinner stort i Lotto. Det er heller ikke mange forunt å arve en rik tante eller onkel fra USA.

Dermed blir lånte penger den mest aktuelle veien å gå for de fleste av oss. For eksempel når vi skal bytte kledning på hytta, skifte ut badet eller kjøpe nye og dyre hvitevarer.

Nå tenker mange sikkert at den eneste måten å få lånt penger på, er å gå i banken.

Jo, banken er i høyeste grad med i oversikten under. Men du kan også finansiere kjøpet ditt takket være hjelp fra andre også. Vi starter med dem som står oss nærmest.

Snakk med familien først

Det er av sine egne man skal ha det… Både på godt og vondt. Før du springer i banken bør du sjekke om noen av dine nærmeste kan tenke seg å låne deg pengene.

Jo, vi vet at dette er et potensielt minefelt som kan ruinere fremtidige relasjoner. Men gjør dere dette på riktig måte, kan et familielån oppleves som helt udramatisk, både for den som låner, og den som låner ut.

Detaljert avtale og nedbetalingsplan

Kan du låne av slekten? Supert! Du kommer neppe til å få et bedre tilbud andre steder. De fleste som låner av den nærmeste familien slipper nemlig å betale renter på pengene han eller hun låner.

De som er litt forutseende, setter opp en skriftlig avtale. En avtale som sikrer begge parter. Og som sier noe om når og hvordan pengene skal betales tilbake.

En god kontrakt, og en nedbetalingsplan alle parter er enige om, er i det store og hele alt som skal til for å unngå at et familielån fører til ondt blod…

Sjekk også om arbeidsgiveren kan hjelpe

Det finnes arbeidsgivere som lar de ansatte låne penger. Og da gjerne til en rente som er svært hyggelig for låntakeren.
Enkelte arbeidsgivere krever ikke renter i det hele tatt. Slik som staten, for eksempel.

Alle som jobber statlig, kan få utbetalt en sum tilsvarende to brutto månedslønner. Dette lånet er helt ribbet for renter. Og det skal betales tilbake innen et år.

Andre arbeidsgivere bruker den såkalte normrenten når de skal ta seg betalt for å låne ut penger til sine ansatte. Når dette skrives, er normrenten på 2,1 prosent.

Du må virkelig anstrenge deg for å finne et lån til forbruk som har en like lav rente som dette.

Nå er det ikke alle arbeidsgivere som tilbyr lån til sine ansatte. Men det skader ikke å sjekke. Spør sjefen om de har en ordning med ansattelån.

Gå til banken og forklar situasjonen

Dette tipset innebærer å kontakte banken din. Forutsetningen er at du bor i et hus du eier. Og at verdien på huset overgår låneverdien med god margin

Er dette tilfellet, kan banken hjelpe deg med å finansiere kjøpet ditt. Dette skjer som regel på én av to måter. Og det er gapet mellom størrelsen på huslånet og boligverdien som avgjør hvilken måte dere lander på.

a) Huslånet utgjør mellom 60 og 75 prosent av boligverdien

Dekker huslånet mindre enn 75 % av verdien på huset? Da kan banken kanskje være villig til å bli med på en refinansiering. Dette innebærer at banken øker på huslånet slik at du får finansieringen du trenger.

De fleste bankene vil kunne være med på å refinansiere lånet inntil 75 % av boligverdien.

b) Huslånet utgjør under 60 prosent av huslånet

Utgjør huslånet mindre enn 60 % av det boligen din er verdt? Da kan du snakke med banken om å gjøre om huslånet til et rammelån. Eller et fleksilån som noen kaller det.

Dette er fleksible lån, med en svært god rente, som du får med sikkerhet i boligen. Og du bestemmer selv hvordan pengene skal brukes. Og hvordan pengene du låner skal betales tilbake.

La oss bruke en bolig som er verdt 3 millioner som eksempel. Boliglånet utgjør 1,2 millioner kroner. Lånet utgjør dermed 40 % av boligverdien. I dette tilfellet kan man få et rammelån inntil 1,8 millioner.

Det er flere fordeler med rammelånet:

  • Så lenge du holder deg innenfor rammen, bestemmer du over pengene selv.
  • Du låner penger ved behov uten å måtte spørre banken om lov.
  • Du betaler bare renter på det du har lånt.
  • Du kan også bestemme hvor mye du skal betale tilbake til enhver tid.

Renten på rammelån er omtrent den samme som du kan få med et vanlig boliglån.

Utbetaling av kreditt med sikkerhet

Det finnes en mellomting. Et lån midt imellom rammelån eller refinansiering og rene forbrukslån: Forbrukslån med sikkerhet i boligen.

Enkelte banker (inklusive Bank2) lar deg ta opp et forbrukslån på flere hundre tusen mot at banken kan ta pant i eiendom du eier.

Den største fordelen er at renten kan bli vesentlig lavere enn med et ordinært forbrukslån. Nei, den kan ikke konkurrere med boliglånsrentene. Men det skal være mulig å få en effektiv rente godt under 10 prosent med slike lån.

Hvis du likevel velger å ta opp et forbrukslån

Du eier kanskje ikke din egen bolig? Familie eller arbeidsgiver er heller ikke realistiske kilder til finansieringen? Da er et forbrukslån det neste alternativet du kan vurdere.

Utfordringen er at rentene på forbrukslån kan bli høye, ja helt opp mot 20 %. Derfor skal du få noen tips som kan hjelpe deg med å presse rentene nedover.

Sjekk priser flere steder samtidig

En kredittsøknad er ikke bindende og det er i tillegg gratis å søke om lån uten sikkerhet. Dette gir deg anledning til å sende inn mer enn én søknad. Her kan det finnes noen brukbare alternativer hos billigeforbrukslån.no på forbrukslån.

Ingen kan fortelle deg hva slags rente du vil få på et forbrukslån før du har søkt. Sender du flere søknader, får du flere lånetilbud i retur. Med varierende renter.

Aksepter lånet med den beste, effektive renten. Takk nei til resten.

Du kan bruke en nettside som sammenligner forbrukslån til å finne ut hvem som har de beste betingelsene på papiret. Deretter er det bare å begynne å søke.

Husk at du også kan bruke lånemegler

Det finnes om lag 30 banker som tilbyr forbrukslån i Norge. Å sende søknader til alle disse, er tidkrevende.

Du kan la en lånemegler gjøre jobben for deg. Da holder det å sende én søknad. Lånemegleren legger søknaden din ut på anbud blant 10 til 20 banker. Bankene svarer med å gi hvert sitt lånetilbud som du kan vurdere i ro og mak.

Igjen går du for lånet med de beste betingelsene. Så avviser du de andre.

Kan lønne seg å søke sammen med noen

Bankene vurderer hver enkelt søknad om forbrukslån individuelt. Dermed kan du påvirke utfallet, blant annet for hvor god rente du kan få.

Et triks, er å søke om lånet sammen med noen. Tar du med deg en medlåntaker, kan renten bli merkbart lavere i forhold til om du søker alene.

Bare husk at medlåntakeren må skrive under på at han eller hun er villig til å dele ansvaret for lånet med deg.

Vanskelig å klassifisere det rimeligste tilbudet

Å finne det beste lånet kan være en utfordring. Det skyldes at folks behov er helt individuelle når det kommer til ønsket beløp, rentenivå og tidsramme for tilbakebetaling. Derfor avhenger det av en individuell vurdering når vi skal vurdere hvilket tilbud som er mest gunstig.

Hvis målet er å finne beste forbrukslån så vil billigeforbrukslån.no være verdt en titt. Skal du derimot finansiere kjøp av bolig eller bil vil det være mer naturlig å sjekke prisene hos en storbank som Nordea. Det blir uansett opp til deg å gjøre den endelige vurderingen over hva som passer best.